Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейския съюз отбелязаха

...
Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейския съюз отбелязаха
Коментари Харесай

Скок на продажбите на дребно в ЕС и по-слабо нарастване у нас

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейския съюз отбелязаха през март по-силен от предстоящо растеж за втори следващ месец, заличавайки част от спада през януари макар наличните ограничаващите противоепидемични ограничения, демонстрират последните данни на Евростат.

Продажбите на дребно в България са се повишили по-слабо, регистрира формалната европейска статистика.

През март 2021 година продажбите на дребно в еврозоната са се повишили с 2,7% по отношение на февруари, когато набъбнаха с цели 4,2% (възходяща проверка от предходна оценка за покачване с 3,0%), до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за по-слабо повишаване с 1,5 на 100. По този метод търговията на дребно съумява да навакса спада с 5,1% през първия месец на годината.

В рамките на целия Европейски съюз продажбите на дребно са се повишили през март с 2,6% след растеж с 3,8% през февруари и намаляване с 4,4% през януари.

Спрямо март 2020 година, когато стартира коронавирусната пандемия в Европа, продажбите на дребно в еврозоната набъбнаха на годишна база с цели 12,0%, а в границите на целия Европейски Съюз с 11,6% след намаления надлежно с 1,5% и с 1,0% през февруари 2021 година

Евростат показва, че повишаването на търговията на дребно през март в еврозоната е било водено от покачване с 4,6% на месечна база при продажбите на нехранителни артикули (скок с цели 25% на годишна база) и с 1,0% при продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения (понижение с 1,1% по отношение на март 2020 г.), до момента в който продажбите на автомобилни горива са се свили през март с 2,9% по отношение на февруари, само че са нарастнали със 17,1% по отношение на година по-рано.

В рамките на Европейски Съюз продажбите на нехранителни артикули са скочили през март с 4,2% на месечна база (ръст с 23,6% по отношение на март 2020 г.), до момента в който тези на храни, питиета и тютюневи произведения са се повишили с 0,8% по отношение на февруари (понижение с 1,2% на годишна база), а продажбите на автомобилни горива са се свили на месечна база с 2,3%, само че са нарастнали по отношение на година по-рано с 14,1 на 100.

Европейската статистика регистрира, че продажбите на дребно в България са се повишили по-слабо през март с 0,8% по отношение на февруари, когато се намалиха с 0,1 на 100 (първо намаляване от 10 месеца насам). За последно беше регистриран същински срив при продажбите на дребно у нас с 20,1% през предишния март, последван от намаляване с 2,0% през април - по време на първия коронавирус локдаун през 2020 година

Спрямо март 2020г. (когато коронаврусната пандемия удари и нашата страна) продажбите на дребно набъбнаха със 17,3% след намаляване с 0,5 на 100 през февруари 2021 година

Графики на продажбите на дребно в Европейски Съюз и еврозоната

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР